Zelenskyjs første år: mirakel eller en katastrofe?
June 18, 2020

Zelenskyjs første år: mirakel eller en katastrofe?

I går gjennomførte NUCC et webinar sammen med NUPI, hvor vi diskuterte hva som har skjedd i Ukraina det siste året, hvilke fremskritt og tilbakeslag vi har sett og litt om hva vi kan forvente oss videre. Vår prosjektleder Anatolii Kyryliuk oppsummerer webinaret og deler sine refleksjoner om Zelenskyjs første år.

Ett år har gått siden Volodymyr Zelenskyj inntok presidentkontoret i Europas største land. Men hva har han klart å utrette?

Til tross for åpenbar mangel på politisk erfaring, har Zelenskyj i løpet av sitt første år som Ukrainas president gjort framskritt i flere saker som lenge lå fastlåste. Flere store fangeutvekslinger har funnet sted, som har gjort at mange ukrainere har fått reise hjem fra fangenskap i Russland. Han klarte også å få Gazprom til å betale tilnærmet 3 milliarder dollar i kompensasjon for brudd på flere gasskontrakter, i tillegg til å ha framskaffet en garanti for fem års gasstransitt til Europa.

Da Volodymyr Zelenskyj kom til makten var det også startskuddet for en enestående fornyelse i ukrainsk politikk. Blant annet fylte han sitt eget parti med en hel generasjon unge ledere i 30-40-årsalderen, mange fra privat sektor, og fikk flertall i parlamentet.

Zelenskyj sitt team har fattet en rekke vedtak, som det var umulig å forvente fra de tidligere regimene. Dette gjelder blant annet endringer i parlamentarikernes immunitet, landbruksreform som lar folk privatisere, selge og pante jord. Mange eksperter mener dette vil stimulere økonomien på lang sikt. Videre har det blant annet også funnet sted en styrkning av antikurropsjonsbyråets status, samt økt fokus på arbeidet med rettssystemets uavhengighet, viktige faktorer for å skape et bedre investeringsklima.

For første gang ble det ukrainske regjeringskvartalet fylt med folk som satt landets interesser framfor ønsket om å berike seg selv. Også i utlandet nyter Ukrainas nye politiske figurer høy tillit, som da landet blant annet fikk tilgang til det internasjonale kapitalmarkedet med rekordlave renter på 4 % på sine obligasjonslån i slutten av 2019.

Det er ingen tvil om at det er mye som gjenstår for Zelenskyj, men man må samtidig innrømme at hans første år i presidentembetet har gått mye bedre enn mange først trodde. Ifølge flere spørreundersøkelser, støtter rundt halvparten av Ukrainas befolkning han fortsatt. Vi kan bare håpe at presidenten ikke blir fristet til å beholde populariteten blant velgerne, framfor å holde reformkursen som er nødvendig for å gjøre Ukraina konkurransedyktig.

Anatolii Kyryliuk, prosjektleder i Norsk-Ukrainsk Handelskammer

Related articles